“Vihar” után – A DÉLSZLÁV HÁBORÚ NYOMÁBAN

A ’90–es évek elején – mikor a természetellene államképződmény – Jugoszlávia véres harcok árán felbomlott. A harcok egyik központja Vukovár és környéke volt. A frontvonal két kis magyar falu Szentlászló és Kórógy között húzodott. A kegyetlen háború rombolásának – melynek e két ártatlan falu is áldozatul esett – állítunk emléket utazásunkkal. Ezt a magyarok és horvátok által lakott területet, mely régen a Szerémség nevet viselte, a horvát hadsereg 1995 aug. 4-én megindított „VIHAR” fedőnevű hadművelettel szabadított fel, melyet a horvát GOTOVINA tábornok vezetett.

maxresdefault

Időpont: 2017.10.29.                                   Pozíciószám: 17/VHAD/02

Útvonal : Budapest – Mohács – Udvar – Eszék – Szentlászló – Vukovár – Ovcara – Budapest ( 650 km)

Utazás : a csoport létszámának megfelelő autóbusszal

Ellátás: önellátó

PROGRAM:

1. nap: Indulás: 5:30 Pestszentlőrinc, Üllői út 368. –cal szemben Lidl parkoló (feltételes)

6:00 Bp., Népliget Planetárium főbejárata elől

Egy rövid pihenővel utazunk az udvari határállomásra. A határátlépés után első utunk Kórógyra és szentlászlóra vezet, ahol egy-egy mécsest gyújtunk a háború áldozatainak emlékművénél. Ezütán Valkóvárra megyünk. A sokat szenvedett városban több szomorú látni való is van, melyeket megtekintünk: Haditechnikai múzeum, Kórház Múzeum, Háborús emlékmű, Központi Hősi temető és a város jeéképévé vált szétlőtt víztorony. Következő állomásunk Ovcara, ahol egy mezőgazdasági épületben, több száz ártatlan civilt lőttek tarkón a szerb szabad csapatok. Itt is múzeum őrzi az áldozatok emlékét. Délután hazafelé indulunk. Érkezés Budapestre a késő éjjeli órákban. Leszállási lehetőség a felszállással megegyező helyeken.

Részvételi díj: 9 500 Ft + belépők

szentlászló6

Tisztelt Uutasaink! Utazásunk során sok helyszínt járunk végig, de mivel ezek háborús emlékhelyek a belépés legtöbbször díjtalan. Az adományokat azonban szívesen fogadják! A két múzeum belépő díja sűrűn változik, csak a helyszínen derül ki a pontos összeg! Ezeket a körülményeket figyelembe véve, azt tanácsoljuk, hogy személyenként mintegy 3-400 forintnyi horvát kunát hozzanak magukkal! Ezen kívül néhány mécsest, kis nemzetiszínű szalagot az emlékhelyekre! Köszönjük!

A részvételi díj tartalmazza: az autóbuszos utazás költségeit és az csoportkísérést az autóbuszon.

A részvételi díj nem tartalmazza: a belépőjegyeket, melyek a helyszínen fizetendők és a BBP- biztosítást, mely irodáinkban megköthetők.

Kedvezmények: A GOforGO Travel törzsutasainak, diákoknak 18 éves korig, 65 év feletti nyugdíjasoknak 5 % Kedvezményeket összevonni nem lehet!

Vukovar_water_tank